НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СКЛАДУ СОЛОДКОВЕРШКОВОЇ МАСЛЯНОЇ ПАСТИ

Автор(и)

  • Оксана Анатоліївна Подковко Національний університет харчових технологій (вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна), Україна
  • Галина Євгеніївна Поліщук Національний університет харчових технологій (вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна), Україна
  • Валентина Станіславівна Гурєєва Електрогазохім (Харківське шосе, 50, м. Київ, 02160, Україна), Україна

Ключові слова:

масляна паста, жиророзчинні емульгатори, «Естер-А», полігліцерол полірицинолеат 03

Анотація

Розроблено склад солодковершкової масляної пасти з масовою часткою жиру 42 % без наповнювачів. Науково обґрунтовано композицію жиророзчинних поверхнево-активних речовин, що складається з емульгаторів марок «Естер-А» та полігліцерол полірицинолеат 03 у кількостях 0,6 та 0,4 % відповідно. Обране співвідношення емульгаторів сприяє ефективному диспергуванню плазми, формуванню високої термостійкості та здатності структури масляної пасти утримувати вільний рідкий жир під час зберігання.

Біографії авторів

Оксана Анатоліївна Подковко, Національний університет харчових технологій (вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна)

аспірант кафедри технології молока і молочних продуктів

Галина Євгеніївна Поліщук, Національний університет харчових технологій (вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна)

доктор технічних наук, професор кафедри технології молока і молочних продуктів

Валентина Станіславівна Гурєєва, Електрогазохім (Харківське шосе, 50, м. Київ, 02160, Україна)

начальник відділу НВП

Посилання

Іванов С. В. Масляна паста з комплексом біологічно активних рослинних мікронутрієнтів антидіабетичного призначення / С. В. Іванов, Т. О. Рашевська // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 43. – С. 85–94.

Podkovko O. Water phase condition in the butter paste with red beet powder / O. Podkovko, T. Rashevskaya // Food and environment safety. – 2015. – Vol. XIV, Issue 4. – Pp. 385–390.

Ivanov S. The functional butter paste with additives of plant micronutrients / S. Ivanov, T. Rashevskaya, K. Buravets // The second north and east European congress on food. Book of Abstracts. – Kiev, 2013. – Pp. 297.

Топникова Е. В. Роль эмульгаторов и стабилизаторов в маслообразовании и формировании структуры масла пониженной жирности / Е. В. Топникова // Сыроделие и маслоделие. – 2006. – № 5. – С. 35–37.

Топникова Е. В. Масло пониженной жирности и его аналоги / Е. В. Топникова // Сыроделие и маслоделие. – 2006. – № 3. – С. 10–12.

Вышемирский Ф. Е. Ассортимент сливочного масла с вкусовыми наполнителями / Ф. Е. Вышемирский, Е. В. Топникова, Т. П. Лобачева // Сыроделие и маслоделие. – 2005. – № 6. – С. 37–39.

Практикум з технології молока і молочних продуктів : навч. посіб. / О. В. Грек, Н. М. Ющенко, Т. Г. Осьмак та ін. – К. : НУХТ, 2015. – 431 с.

Ставрова Э. Р. Метод определения вытекания жидкого жира из масла / Э. Р. Ставрова, А. Б. Транчева // Молочная промышленность. – 1970. – № 12. – С. 14–16.

##submission.downloads##

Як цитувати

Подковко, О. А., Поліщук, Г. Є., & Гурєєва, В. С. (2017). НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СКЛАДУ СОЛОДКОВЕРШКОВОЇ МАСЛЯНОЇ ПАСТИ. Технічні науки та технології, (2(4), 212–216. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/89755

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ДЕРЕВООБРОБНОЇ, ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ