ВИВЧЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ТА ПРОТИКОРОЗІЙНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ АБРИКОСА (PRUNUS ARMENIACA L.)
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2018-3(13)-240-250Ключові слова:
абрикосові вичавки, екстракт, пропан-2-ол, декаметилциклопентасилоксан, альдегіди, терпенові спиртиАнотація
Актуальність теми дослідження. Проблема погіршення екологічної ситуації стає все більш актуальною. Тому пріоритетним напрямком є використання екологічно чистих продуктів.
Постановка проблеми. На сьогодні недостатньо наукової інформації про компонентний склад різних рослин, тому необхідно знайти нові джерела для виділення природних активних сполук та отримання різних продуктів.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі, включаючи літературу про поліфенольний склад абрикосових побічних продуктів, отриманих шляхом екстракції водою.
Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Інформація про компонентний склад спиртового екстракту абрикосових вичавків є дуже обмеженою.
Постановка завдання. Вивчення комплексної характеристики компонентних профілів екстракту абрикосових вичавків (Prunus armeniaca L.) залежно від використовуваних систем розчинників. Інгібуюча ефективність рослинного екстракту не досліджена.
Виклад основного матеріалу. Вивчено комплексну характеристику компонентних профілів екстракту абрикосових вичавків (Prunus armeniaca L.) залежно від використовуваних систем розчинників. Отримано екстракти пропан-2-оломта сумішшю силікону і пропан-2-ол абрикосових вичавків характеризуються методами ІЧ, УФ-спектроскопією та газовоюхромато-мас-спектрометрією (GС/MS). Показано, що значно різні класи сполук та їх кількість були екстраговані різними системами розчинників. Різні розчинники повинні бути використані для вивчення характеристик різних композицій активних сполук у різних хімічних технологіях. Найбільш ефективним розчинником для сумарних екстракційних сполук з абрикосових вичавків була суміш пропан-2-ол та D5. Підтверджено наявність альдегідів та терпових спиртів у екстрактах абрикосових вичавків. Екстракт вичавків абрикоса досліджено як новий екологічно безпечний леткий інгібітор атмосферної корозії сталі. Протикорозійні властивості оцінено масометричним методом.
Висновки відповідно до статті. Відходи абрикоса (Prunus armeniaca L.) є перспективними для його подальшого вивчення та використання сировини як джерела біологічних активних речовин у розробці нових функціональних продуктів. Це попереднє дослідження дає уявлення про ізоляцію основних активних компонентів, присутніх у вичавках абрикоса, а також сприяє розробці біологічно активних сполук із сировини.
Посилання
Comparative studies on phenolic profiles, antioxidant capacities and carotenoid contents of red goji berry (Lycium barbarum) and black goji berry (Lycium ruthenicum) / Islam, T., Yu, X., Badwal, T. S., & Xu, B. // Chemistry Central Journal. – 2017. – № 11. – Р. 59.
SPME–GC–MS detection of volatile compounds in apricot varieties / Gokbulut, I., & Karabulut, I. // Food Chemistry. – 2012. – № 132. – Р. 1098.
Apricot (Prunus armeniaca L.) fruit quality attributes and phytochemicals under different crop load / Roussos, P. A., Sefferou, V., Denaxa, N. K., Tsantili, E., &Stathis, V. // Scientiahorticulturae. – 2011. – № 129. – Р. 472.
Screening for antioxidant and antibacterial activities of phenolics from Golden Delicious apple pomace / Zhang, T., Wei, X., Miao, Z., Hassan, H., Song, Y., & Fan, M. // Chemistry Central Journal. – 2016. – № 10. – Р. 47.
Study of the Mechanism of Action of the Isopropanol Extract of Rapeseed Oil Cake on the Atmospheric Corrosion of Copper / Chyhyrynets, O. E., Fateev, Y. F., Vorobiova, V. I. et al. // Mater Sci
(2016) 51: 644.
Grape Pomace Extract as Green Vapor Phase Corrosion Inhibitor / Vorobiova V., Chyhyrynets O., Vasylkevych O. // Mater.Sci. – 2015. – № 50. – Р. 726.
A Study of Rape-Cake Extract as Eco-Friendly Vapor Phase Corrosion Inhibitor/Chygyrynets’ E., Vorobyova V. // Chemistry & Chemical technology. – 2014. – 8, 2. – Р. 235.
Vitamins, Flavonoids, and Phenolic Acid Levels in Early- and Late-ripening Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars from Turkey / Gündoğdu, M., Kan, T., Gecer, M. K. // HortScience. – 2013. – № 48. – Р. 696.
Berry Fruits as a Source of Biologically Active Compounds: the Case of Lonicera Caerulea / Svarcova, I., Jan, H., Valentova, K. // Biomedical Papers. – 2007. – № 151. – Р. 163.
In Vitro Antimicrobial Activity of Dried and Fresh Leaf Extracts of Old and Young Apricot Trees (Prunus Armeniaca) / Karapetyan T. D., Mirzoyan V. S., Hanisyan R. M. 1, Sahakyan. Zh. // The New Armenian Medical Journal, 2011, 5, 44.
The content of polyphenols and carotenoids in three apricot cultivars depending on stage of maturity and geographical region / Dragovic-Uzelac, V., Levaj, B., Mrkic, V., Bursac, D., & Boras, M. // Food chemistry, 2007, 102, 966.
Antioxidant activity, volatile composition and sensory profile of four new very-early apricots (Prunus armeniaca L.) / Melgarejo, P., Calín‐Sánchez, Á., Carbonell‐Barrachina, Á. A., Martínez‐Nicolás, J. J., Legua, P., Martínez, R., & Hernández, F. // Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 85.
Green synthesis of Pd nanoparticles at Apricot kernel shell substrate using Salvia hydrangea extract: Catalytic activity for reduction of organic dyes / Khodadadi B., Bordbar M., Nasrollahzadeh M. // Journal of Colloid and Interface Science, 2017, 409, 1.
Phenolic compounds, flavonoids, lipids and antioxidant potential of apricot (Prunus armeniaca L.) pomace fermented by two filamentous fungal strains in solid state system / VasileDulf K., Vodnar D., Dulf E., PinteaA. // Chemistry Central Journal, 2017, 11, 92.
Insights into research on phytochemistry and biological activities of Prunus armeniaca L. (apricot) / Erdogan-Orhan, I., &Kartal, M. // Food Research International, 2011, 44, 1238.
Characterization of aroma potential of apricot varieties using different extraction techniques /Solís-Solís, H. M., Calderón-Santoyo, M., Schorr-Galindo, S., Luna-Solano, G., RagazzoSánchez, J. A. // Food chemistry, 2007, 105,829.
Comparison of extracts prepared from plant by-products using different solvents and extraction time / Lapornik, B., Prošek, M., Wondra, A. G. // Journal of food engineering, 2005, 71, 214.
Effect of the Extraction Process on the Biological Activity of Lyophilized Apricot Extracts Recovered from Apricot Pomace / Cheaib, D., El Darra, N., Rajha, H. N., El-Ghazzawi, I., Maroun, R. G., Louka, N. // Antioxidants, 2018, 7, 11.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Чернігівський національний технологічний університет, 2015
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.